Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ : ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Στο 1ο ΕΠΑΛ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ  λειτουργεί ο  Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας με την ειδικότητα του Υπαλλήλου Τουριστικών Επιχειρήσεων.

O τομέας απευθύνεται σε άτομα με ενδιαφέροντα και κλίση στην οικονομική και διοικητική επιστήμη αλλά και με κλίση στην διοίκηση οικονομικών και τουριστικών μονάδων. Είναι ένας τομέας που μέσω του συνεχώς προσαρμοζόμενου προγράμματος σπουδών ανταποκρίνεται στις επιταγές των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και δίνει στους μαθητές εφόδια για σωστή επαγγελματική σταδιοδρομία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Οι μαθητές στην Α΄ τάξη που είναι κοινή για όλους, παρακολουθούν ένα μάθημα (Αρχές Οικονομίας) εισαγωγικό στον τομέα.

Στη Β’ τάξη   παρακολουθούν μαθήματα ειδικότητας του τομέα και ώρες μαθημάτων γενικής παιδείας ανά εβδομάδα.

 Στη συνέχεια, στη Γ’ τάξη συνεχίζουν στην ειδικότητα  παρακολουθώντας 23 ώρες μαθημάτων Ειδικότητας και τα αντίστοιχα μαθήματα γενικής παιδείας.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η ειδικότητα των υπαλλήλων τουριστικών επιχειρήσεων είναι η μοναδική που λειτουργεί στην Χίο και έχει σκοπό να προετοιμάσει στελέχη και υπαλλήλους για ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων. Σκοπός του τμήματος είναι  να δώσει στους μαθητές τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, ώστε να γίνουν υπεύθυνα οργανωτικά και διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων ή οργανισμών.

Οι απόφοιτοι του τομέα παίρνουν πτυχίο επιπέδου 5  και απολυτήριο ισότιμο με το απολυτήριο του γενικού λυκείου

Ο απόφοιτος του τμήματος εκτός από την δυνατότητα να απασχοληθεί ως υπάλληλος σε όλες τις διοικητικές θέσεις μιας επιχείρησης, επιπλέον έχει και τις εξειδικευμένες γνώσεις που είναι απαραίτητες για να καλύψει θέσεις σε όλες τις ειδικότητες της τουριστικής βιομηχανίας όπως:

  • τουριστικά συγκροτήματα
  • ξενοδοχειακές μονάδες
  • οργανωμένες κατασκηνώσεις
  • τουριστικά γραφεία
  • κρουαζιερόπλοια

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους στον τομέα, οι μαθητές θα μπορούν να διεκπεραιώσουν όλες τις εργασίες που κάνει ένας υπάλληλος σε ένα ξενοδοχείο σε οποιοδήποτε τμήμα και αν απασχολείται. θα μπορούν ακόμα να χειρισθούν το ειδικό λογισμικό που χρησιμοποιείται στα ξενοδοχεία και στα κρουαζιερόπλοια, να διεκπεραιώνουν όλες τις απαιτούμενες εργασίες σε ένα τουριστικό γραφείο, σε μια οργανωμένη κατασκήνωση, αλλά και όλες τις εργασίες γραφείου σε οποιουδήποτε είδους εμπορική επιχείρηση καθώς η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα ο απόφοιτος της ειδικότητας μπορεί να εργαστεί σε τουριστικές επιχειρήσεις με αρμοδιότητες:

Τι άλλες δυνατότητες σπουδών έχω αφού αποφοιτήσω

  1. Φοίτηση στο προαιρετικό μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας που δίνει τη δυνατότητα για ασφαλή ένταξη σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον υπό τη εποπτεία του σχολείου (με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση) και συμπληρωματική εργαστηριακή εκπαίδευση στο σχολείο.
  • Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ  μπορούν να συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ένα μεγάλο αριθμό ανώτατων σχολών.

Η πρόσβαση των μαθητών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα γίνεται με την εξέταση των μαθημάτων:

  1. Αρχές Οικονομικής θεωρίας
  2. Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης
  3. Μαθηματικά
  4. Νεοελληνική γλώσσα
  • Συγκεκριμένα οι απόφοιτοι του τομέα διοίκησης οικονομίας μπορούν να περάσουν σε ανώτατες σχολές όπως Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, Οικονομικών επιστημών, Ναυτιλίας και επιχειρηματικών υπηρεσιών, Λογιστικής και πληροφορικών συστημάτων κ.τλ. Τις σχολές και τις βάσεις τους μπορείτε να τις αναζητήσετε στο παρακάτω site   

ΒΑΣΕΙΣ ΕΠΑΛ 2020 – ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – AeiTei.gr

  • Ένας απόφοιτος για να επιλέξει στο μηχανογραφικό του δελτίο τουριστικές σχολές απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποχρέωση του να εξεταστεί επιπλέον και σε μία ξένη γλώσσα (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά ή Ιταλικά) και στις εξετάσεις να γράψει 10 και πάνω. Τουριστικές σχολές υπάρχουν στην Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη , Ηράκλειο, Χίος, Πάτρα, Κέρκυρα. Εκτός από τις Τουριστικές σχολές υπάρχουν και δύο ανώτερες σχολές Τουριστικής εκπαίδευσης στην Ρόδο και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. 
  • Μπορούν επίσης να κατευθυνθούν σε όλες τις σχολές της κοινής ομάδας σχολών που περιλαμβάνουν τις σχολές ένστολων επαγγελμάτων, τις γυμναστικές ακαδημίες, τις σχολές πλοιάρχων και μηχανικών εμπορικού ναυτικού, κτλ . Το ποσοστό συμμετοχής των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στις διάφορες σχολές δίνεται από τον παρακάτω πίνακα:
  • Οι απόφοιτοι του τομέα έχουν επίσης πρόσβαση και στα ΙΕΚ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *