«Ναυτιλία και Χίος , έννοιες ταυτόσημες»

Ταινία μικρού μήκους  «Ναυτιλία και Χίος , έννοιες ταυτόσημες».

ΥΠΟΔΡΑΣΗ 2

Α) Τίτλος: ταινία μικρού μήκους  «Ναυτιλία και Χίος , έννοιες ταυτόσημες».

Β) i. Σκοπός:  να γίνει μία καταγραφή (σε βίντεο και φωτογραφιών) των εκθεμάτων του ναυτικού μουσείου Χίου με παράλληλη εξιστόρηση της ναυτιλιακής ιστορίας της Χίου.

 Να δημοσιοποιήσουμε τα εκθέματα του ναυτικού μουσείου Χίου και αυτά τα πρόσθετα από το επετειακό 2021, μέσα από μία μαθητική δράση και να τα συνδέσουμε με τη διαχρονικότητα της χιακής εμπορικής ναυτιλίας.

ii. Στόχοι: να καταγραφούν στο ψηφιακό αποθετήριο του υπουργείου , τα στοιχεία της άυλης & υλικής  πολιτιστικής-πνευματικής κληρονομιάς και να γίνει σύνδεση της χιακής εμπορικής  ναυτιλίας με τον αγώνα της παλιγγενεσίας.

εξωστρέφεια του σχολείου μας κ προβολή ανεκτίμητων θησαυρών που φυλάσσονται στο μουσείο της βουλής των ελλήνων, αλλά κ στο ναυτικό μουσείο της Χίου, ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας.

Γ) Σύντομη Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένου σε 100- 300 λέξεις( Πορεία/ στάδια δραστηριοτήτων, ξεκάθαρη αναφορά και αιτιολόγηση των αναγκαίων δαπανών, σημείωση του κωδικού, εμπλοκή των μαθητών κ.τ.λ.) Στην αρχή θα γίνει μέσα στην τάξη αναφορά κ ενημέρωση των μαθητών για την ιστορία της χιακής εμπορικής ναυτιλίας, με κύρια πηγή πληροφορίας το βιβλίο του Ματθαίου Δ.Λω με θέμα «Χία Ναυτιλία», η εμπορική ναυτιλία της Χίου δια μέσου των αιώνων. 

Στην αίθουσα του σχολείου θα γίνει προβολή σχετικών βίντεο για τη χιακή ναυτιλία όπως «τα ξύλινα τείχη» του Γυμνασίου Βροντάδου. Αναφορά γίνεται κ στο βίντεο του μουσείου μαστίχας της Χίου που κάνει αναφορά στο διαμετακομιστικό εμπόριο της μαστίχας από τους αρχαίους χρόνους ως σήμερα.  Επίσης θα αφιερωθούν δύο μαθήματα στο εμπόριο των εσπεριδοειδών από τον Κάμπο της Χίου, στις χώρες της μαύρης θάλασσας, Βουλγαρία (Πύργος), Ρουμανία (Κωνστάντζα) με τερματισμό την Οδησσό της Ρωσίας. Ένα μάθημα για τη μεταφορά προϊόντων σε Αλεξάνδρεια, Μασσαλία . Αναφορά θα γίνει και για τον 20ο αιώνα, ουσιαστικά σε δύο φάσεις , μία προπολεμικά κ μία μεταπολεμικά . Τέλος φθάνουμε στη σύγχρονη εποχή και στα δεδομένα για το μέλλον.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν δύο επισκέψεις στο ναυτικό μουσείο όπου θα γίνει και η βασική ενημέρωση από τη διευθύντρια , ενώ στη συνέχεια της δράσης θα τραβηχτούν τα κινηματογραφικά πλάνα με βάση το σενάριο και τις σκηνοθετικές οδηγίες του υπεύθυνου.

Παράλληλα με την επίσκεψη στο μουσείο γίνεται και η αναφορά με τα εκθέματα της τουρκικής ναυαρχίδας που πυρπόλησε ο Κωνσταντής Κανάρης και εκτίθενται για τα 200 χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *