Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

Η ειδικότητα Δομικών έργων, Δομημένου περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού

Η ειδικότητα Δομικών έργων , Δομημένου περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, απευθύνεται σε νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη μελέτη, τη σχεδίαση και την επίβλεψη στις κατασκευές οικοδομικών και τεχνικών έργων, και προϋποθέτει τη φαντασία, την παρατηρητικότητα, και την κλίση στο σχέδιο.

Οι σύγχρονες κατασκευές οικοδομοτεχνικών έργων απαιτούν ειδικευμένους τεχνικούς σε όλες τις βαθμίδες. Ο τομέας Δομικών έργων , Δομημένου περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των ΕΠΑΛ καλύπτει τη μέση βαθμίδα, Προετοιμάζει τον αυριανό επαγγελματία ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στη μελέτη, την επιμέλεια και το σχεδιασμό κάθε είδους τεχνικών εργασιών. Τέτοιες τεχνικές εργασίες μπορεί να είναι από μια απλή τοπογράφηση οικοπέδων ή αγροτεμαχίων, κτιριακές μελέτες και σχεδίαση από το μηδέν οικιών, βιομηχανικών χώρων καθώς και μεγάλων έργων υποδομής όπως αεροδρόμια, λιμενικά έργα, οδοποιία και άλλα. Η δουλειά του τεχνικού Δομικών έργων χρειάζεται επιμονή και υπομονή καθώς και δυνατότητα επινόησης τεχνικών πρακτικών. Η εργασία γίνεται συνήθως σε συνθήκες γραφείου, όπου πραγματοποιούνται οι μελέτες αλλά και επιτόπου στην ύπαιθρο ή στο εργοτάξιο του κάθε έργου. Ο Τομέας μας πραγματοποιεί συστηματικά προγράμματα κατάρτισης στο εξωτερικό στα πλαίσια του εράσμου πλας σε πανεπιστήμια και φορείς του εξωτερικού.

Οι μαθητές του τομέα εκπαιδεύονται σε GIS που είναι σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού που χρησιμοποιείται ευρέως τον τελευταίο καιρό με της δηλώσεις του κτηματολογίου.

Σχεδιάζουν στο χέρι αλλά και σε ηλεκτρονικό υπολογιστή κάθε είδους οικοδομοτεχνικό έργο σε προγράμματα τυπου CAD, σε δυσδιάστατη μορφή, ενώ εκπαιδεύονται στην πλήρη σχεδίαση τρισδιάστατων σπιτιών.

Χρησιμοποιούν τα όργανα τοπογραφίας για εμβαδομέτρηση και αποτύπωση ενός οικοπέδου – περιοχής.

Εκτελεί προσμετρήσεις και επιμετρήσεις υλικών και εργασιών και εκδίδει προϋπολογισμό και κόστος κάθε κατασκευής ενώ αποτυπώνει και σχεδιάζει υπάρχουσες κατασκευές.

Ο πτυχιούχος της ειδικότητας μας μπορεί να εργαστεί:

-σε γραφεία εκπόνησης μελετών, οικοδομοτεχνικών έργων ως σχεδιαστής ,

-σε τεχνικές εταιρίες κατασκευής έργων, σε εργολάβους δημοσίων και ιδιωτικών έργων ως εργοδηγός

-σε αντιπροσωπίες και καταστήματα οικοδομικών υλικών

-ως τεχνικός ασφαλείας σε μεγάλα έργα,

-Σε τεχνικές υπηρεσίες του στενού αλλά και ευρύτερου Δημοσίου όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ

-σε εργοστάσια παραγωγής σκυροδέματος

-Ελεγκτής ποιοτικού ελέγχου κατασκευών και υλικών

-Εκτιμητής κόστους

-Εργαζόμενος στο Εθνικό κτηματολόγιο

και ως ελεύθερος επαγγελματίας με δικό του τεχνικό γραφείο αναλαμβάνοντας την εκτέλεση δημοσίων τεχνικών έργων μικρού προϋπολογισμού μετά τη λήψη εργοληπτικού πτυχίου.

Oι διέξοδοι μετά την αποφοίτηση από τον τομέα είναι πολλές.

-Με τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ο μαθητής συνεχίσει τις σπουδές του σε πολυτεχνικές σχολές με ποσοστό 5% , σε στρατιωτικές σχόλες , ΑΕΝ, πυροσβεστική, λιμενικό, ΤΕΦΑΑ με ποσοστό 8% ενώ μπορεί να εισαχθεί σε ΑΤΕΙ με ποσοστό 10%. Τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα είναι, πέρα από τα μαθηματικά και τη γλώσσα, η οικοδομική και το Αρχιτεκτονικό σχέδιο. Τυπικά αναφέρουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις της περσινής χρονιάς από τον τομέα μας  ήταν 600 μαθητές οπότε καταλαβαίνεται ότι οι πιθανότητες εισαγωγής σε κάποιο τριτοβάθμιο ίδρυμα είναι κοντά το 90%.

Μετά την αποφοίτηση μπορεί ο μαθητής να συνεχίσει τις σπουδές του στα ΙΕΚ της χώρας, να ακολουθήσει το έτος μαθητείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *