2022-2023 Let me tell you a story about a plant

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning: “Let me tell you a story about a plant”

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023, 15  μαθητές και μαθήτριες της Β’ τάξης Διοίκησης και Οικονομίας του 1ου ΕΠΑ.Λ Βροντάδου, συμμετείχαν σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο: Let me tell you a story about a plant, με θέμα μελέτης και παρουσίασης τον μαστιχοφόρο σχίνο της Χίου. Τα υπόλοιπα σχολεία-εταίροι που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα ήταν: 8ο Νηπιαγωγείο Κιλκίς (σιτάρι), Δημοτικό Σχολείο Dobriša Cesarić”, Požega, Κροατία (ηλιοτρόπιο) και Δημοτικό Σχολείο Ștefan cel Mare, Alexandria, Ρουμανία (καλαμπόκι).

Το πρόγραμμα κατά τον σχεδιασμό του συνδέθηκε με κάποιους από τους 17 Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Στόχο 3: Καλή υγεία και ευημερία, Στόχο 8: Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, Στόχο 12: Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, Στόχο 15: Ζωή στη στεριά, Στόχο 17: Συνεργασία για τους στόχους). Είχε διάρκεια 7 μηνών και κάθε μήνα εξετάζονταν διαφορετικές πτυχές του θέματος, υλοποιούνταν διαφορετικές δραστηριότητες με χρήση διαδραστικών  διαδικτυακών εργαλείων (Web 2.0 Tools) και παραγόταν ποικίλο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό. Έτσι:

Νοέμβριος: γνωριμία τόπων και σχολείων (ZeeMaps), ανίχνευση πρότερης γνώσης για τα εξεταζόμενα φυτά (Let me tell you a story about a plant-Initial conceptual map) και δημιουργία Logo για το πρόγραμμα (Canva).

Δεκέμβριος: μελέτη της καλλιέργειας και των φάσεων ανάπτυξης των φυτών (How the plants grow).

Ιανουάριος: γνωριμία με τα προϊόντα των φυτών και τις διαφορετικές χρήσεις τους, δημιουργία ebook με συνταγές (Let’s Cook), ψηφοφορία για την καλύτερη συνταγή (Which of the recipes do you prefer? Let’s vote!) και απονομή βραβείου στη Μαστίχα Χίου που κέρδισε τον διαγωνισμό (Congratulations, Winner recipe!! This is your prize awarded!!).

Φεβρουάριος: μελέτη της ιστορίας των φυτών στους τόπους καλλιέργειας τους και η σύνδεση τους με τον πολιτισμό των ανθρώπων (Once upon a time… και Mastic History & Culture on Chios Island).

Μάρτιος: πρόβλεψη για το μέλλον των φυτών σε σχέση με τις περιβαλλοντικές απειλές, προτάσεις για καλές πρακτικές στη γεωργική δραστηριότητα και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των περιοχών (The future of the plants).

Απρίλιος: κατανόηση του βαθμού επίδρασης ενός αγροτικού προϊόντος στην τοπική οικονομία, εργασία και στον τουρισμό (Let’s travel with our plants: Travel & Employment Agency).

Μάιος: λήξη του προγράμματος, διάχυση και αποτίμηση του με συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τους συμμετέχοντες μαθητές/τριες και δασκάλους/ες.

Για το πρόγραμμα αυτό επικοινώνησαν, συνεργάστηκαν και συνδιαμόρφωσαν περιεχόμενο, με συνέπεια και ενθουσιασμό, 120 μαθητές/τριες και 8 δάσκαλοι/ες από 4 σχολεία, 3 χώρες και 2 βαθμίδες εκπαίδευσης. Αποκτήθηκαν γνώσεις και δεξιότητες ενώ ενισχύθηκαν στάσεις, που καθιστούν τα παιδιά ενεργούς πολίτες του κόσμου που εκτιμούν και σέβονται το περιβάλλον τους και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό, αναγνωρίζουν τα αγαθά που τους προσφέρει η γη, εντοπίζουν προβλήματα, προτείνουν λύσεις. Ήταν ένα πλούσιο, από όλες τις απόψεις, πρόγραμμα.

Από το 1ο ΕΠΑ.Λ Βροντάδου εργάστηκαν:

  • οι εκπαιδευτικοί Αλεξάνδρα Ιωαννίδου ΠΕ06 και Ανδρέας Ξενάκης ΠΕ81
  • οι μαθητές/τριες: Γάνου Ελεάννα, Γιάνκου Σωτήρης, Γλύκα Λία, Δέλιου Ειρήνη, Καράπουρνου Ευγενία, Κοντογιώργη Μιχαέλα, Κυανού Αρετή, Λιγνού Νίκη, Μαθιούδη Κωνσταντίνα, Μπατίδη Βασιλική, Παντελίδη Μαρκέλλα, Παπανικολάκη Δήμητρα, Πατέτσος Λάσκαρης, Πετράι Μαίρη και Χαϊνταράι Ραφαέλα

Τον Σεπτέμβριο 2023 απονεμήθηκε στο έργο Εθνική Ετικέτα Ποιότητας επιβραβεύοντας τους συμμετέχοντες και κλείνοντας το με τον καλύτερο τρόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *